Kategoria I - Regionalne produkty i potrawy pochodzenia roślinnego - potrawy z ziemniaka, kapusty, pomidora, mąki i farsze roślinne oraz najciekawsza aranżacja stoiska (odrębny regulamin)
Kategoria II - Sekrety Smaku - nalewki i napoje regionalne (odrębny regulamin)
Kategoria III - Stoisko - wzorowy producent sektora rolno- spożywczego z obszaru działania LGD 7 (odrębny regulamin)
Nagrody i wyróżnienia W ramach wszystkich konkursów Organizator funduje nagrody rzeczowe dla zwycięzców oraz wyróżnienia i dyplomy.
Zasady prezentacji i sprzedaży produktów
wystawca podaje w zgłoszeniu szczegółową listę towarów przeznaczonych do sprzedaży.
wystawca zobowiązany jest podczas trwania Festiwalu Smaków do prezentacji i sprzedaży wyłącznie produktów zgłoszonych
wystawca zobowiązany jest do zapewnienia właściwych warunków higieniczno sanitarnych na swoim stoisku oraz podczas sprzedaży swoich produktów zobowiązuje się wystawców do korzystania z naczyń ekologicznych (papierowych szklanych, drewnianych). Dopuszcza się odstępstwo od tej zasady przy podawaniu napojów.
Organizacja stoisk
Organizator/współorganizator zapewnia stoiska dla uczestników konkursów kulinarnych.
Wystawcy i uczestnicy konkursów nie uiszczają żadnych opłat.
Postanowienia końcowe.
Organizator nie ponosi odpowiedzialności za jakość produktów i treści prezentowane przez wystawców.
Wszelkie wątpliwości i spory związane ze organizacją i przebiegiem Festiwalu rozstrzyga Komitet Organizacyjny.
Organizator zastrzega sobie prawo skrócenia trwania Festiwalu, zmiany jego terminu lub odwołania imprezy z ważnych przyczyn organizacyjnych lub klęski żywiołowej.
W programie festiwalu:
Prezentacja Sieciowego Produktu Turystyki Wiejskiej "Na Skraju Imperium -historyczna podróż w "Krainie Nocy i Dni". Kulinarne konkursy festiwalowe
Kultywowanie tradycji kulinarnych: prezentacja i pokaz przygotowania żywności:
wypiek chleba w piecu chlebowym
wyrób masła i sera
wędzenie ryb
tłoczenie soku z jabłek
Degustacja potraw z ziemniaka i pomidorów - wspólna biesiada
Seminarium pn "Turystyka Wiejska oraz Dziedzictwo Kulinarne Szansa Rozwoju Wielkopolskiej Wsi. "
Program Festiwalu Tradycyjnych Smaków:
godz. 13.00 - Prezentacja sieciowego produktu turystyki wiejskiej" Na skraju Imperium" godz. 14.00- Działania Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego na rzecz rozwoju turystyki wiejskiej.
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska droga do odnalezienia lokalnej żywności wysokiej jakości.
godz. 16.00 - Otwarcie festiwalu
godz. 16.15 - Rozpoczęcie konkursów, prezentacja stoisk kulinarnych gmin z terenu gmin LGD7
godz. 16.45 - Występy zespołów ludowych i orkiestry dętej
godz. 18.00 - Pokazy przygotowania żywności (wypiek chleba, tłoczenie soków, wyrób masła i sera, wędzenie ryb) cd prezentacji wystawców produktów tradycyjnych ekologicznych, naturalnych itp.
godz. 18.30 - Podsumowanie konkursów w kategoriach festiwalowych -wręczenie nagród i wyróżnień
godz. 19.30 - 22.00- Degustacja potraw z ziemniaka i pomidorów - wspólna biesiada
Inne atrakcje:
- degustacje, pokazy wystawy itp.
- promocja produktu sieciowego produktu turystyki wiejskiej "Na Skraju Imperium - historyczna podróż w Krainie Nocy i Dni".
- stoiska producentów i wytwórców produktów lokalnych i tradycyjnych