BIP

 

ePUAP

INWESTYCJE


Region Wielkopolska

NAS

Hala


 

OSP Stawiszyn

statystyka

STRONA ARCHIWALNA

Nowa strona internetowa:


STAWISZYN.PL

wwww.stawiszyn.pl/strona

2012-08-02 10:44:46

Regulamin II Festiwalu Tradycyjnych Smaków w Krainie Nocy i Dni

pod Patronatem Marszałka Województwa Wielkopolskiego

Cele:

  1. Kultywowanie tradycji kulinarnych
  2. Upowszechnianie starych zawodów i rzemiosła
  3. Prezentacja bogactwa kulinarnego regionu LGD7
  4. Odnalezienie i zachowanie tradycyjnych specjałów

Komitet organizacyjny:

  1. Janusz Nowak Gospodarstwo Agroturystyczne "Karczma Kaliska"
  2. Kamila Pawlak - "LGD7-Kraina Nocy i Dni".
  3. Monika Jaśkiewicz - "LGD7 -Kraina Nocy i Dni"
  4. Halina Modławska - WODR w Poznaniu - Zespół Doradczy w Powiecie Kaliskim
  5. Karol Matczak - Zakład Aktywizacji Zawodowej w Swobodzie

Termin - l września 2012

Miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne "Karczma Kaliska"- Szadek

Organizator "Stowarzyszenie "LGD7- Kraina Nocy i Dni"

Współorganizator "Gospodarstwo Agroturystyczne "Karczma Kaliska"

Zasady uczestnictwa - Regulamin

  1. Konkursy festiwalowe:
    • Kategoria I - Regionalne produkty i potrawy pochodzenia roślinnego - potrawy z ziemniaka, kapusty, pomidora, mąki i farsze roślinne oraz najciekawsza aranżacja stoiska (odrębny regulamin)
    • Kategoria II - Sekrety Smaku - nalewki i napoje regionalne (odrębny regulamin)
    • Kategoria III - Stoisko - wzorowy producent sektora rolno- spożywczego z obszaru działania LGD 7 (odrębny regulamin)
  2. Nagrody i wyróżnienia
    W ramach wszystkich konkursów Organizator funduje nagrody rzeczowe dla zwycięzców oraz wyróżnienia i dyplomy.
  3. Zasady prezentacji i sprzedaży produktów
    • wystawca podaje w zgłoszeniu szczegółową listę towarów przeznaczonych do sprzedaży.
    • wystawca zobowiązany jest podczas trwania Festiwalu Smaków do prezentacji i sprzedaży wyłącznie produktów zgłoszonych
    • wystawca zobowiązany jest do zapewnienia właściwych warunków higieniczno sanitarnych na swoim stoisku oraz podczas sprzedaży swoich produktów zobowiązuje się wystawców do korzystania z naczyń ekologicznych (papierowych szklanych, drewnianych). Dopuszcza się odstępstwo od tej zasady przy podawaniu napojów.
  4. Organizacja stoisk
    • Organizator/współorganizator zapewnia stoiska dla uczestników konkursów kulinarnych.
    • Indywidualni wystawcy produktów stoisko przygotowują samodzielnie (istnieje możliwość przygotowania stołu wystawowego).
    • Wystawcy i uczestnicy konkursów nie uiszczają żadnych opłat.
  5. Postanowienia końcowe.
    • Organizator nie ponosi odpowiedzialności za jakość produktów i treści prezentowane przez wystawców.
    • Wszelkie wątpliwości i spory związane ze organizacją i przebiegiem Festiwalu rozstrzyga Komitet Organizacyjny.
    • Organizator zastrzega sobie prawo skrócenia trwania Festiwalu, zmiany jego terminu lub odwołania imprezy z ważnych przyczyn organizacyjnych lub klęski żywiołowej.
  6. W programie festiwalu:
    • Prezentacja Sieciowego Produktu Turystyki Wiejskiej "Na Skraju Imperium -historyczna podróż w "Krainie Nocy i Dni".
      Kulinarne konkursy festiwalowe
    • Występy zespołów ludowych oraz orkiestry dętej
    • Pokazy starych zawodów: kowalstwo, garncarstwo itp.Sis
    • Stoiska producentów żywności tradycyjnej, lokalnej, ekologicznej itp. (produkty wędliniarskie, owocowo-warzywne, piekarnicze, miody, itd.)
    • Stoiska producentów pomidorów
    • Kultywowanie tradycji kulinarnych: prezentacja i pokaz przygotowania żywności:
      • wypiek chleba w piecu chlebowym
      • wyrób masła i sera
      • wędzenie ryb
      • tłoczenie soku z jabłek
    • Degustacja potraw z ziemniaka i pomidorów - wspólna biesiada
    • Seminarium pn "Turystyka Wiejska oraz Dziedzictwo Kulinarne Szansa Rozwoju Wielkopolskiej Wsi. "

Program Festiwalu Tradycyjnych Smaków:

godz. 13.00 - Prezentacja sieciowego produktu turystyki wiejskiej" Na skraju Imperium" godz. 14.00- Działania Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego na rzecz rozwoju turystyki wiejskiej.

- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska droga do odnalezienia lokalnej żywności wysokiej jakości.

godz. 16.00 - Otwarcie festiwalu

godz. 16.15 - Rozpoczęcie konkursów, prezentacja stoisk kulinarnych gmin z terenu gmin LGD7

godz. 16.45 - Występy zespołów ludowych i orkiestry dętej

godz. 18.00 - Pokazy przygotowania żywności (wypiek chleba, tłoczenie soków, wyrób masła i sera, wędzenie ryb) cd prezentacji wystawców produktów tradycyjnych ekologicznych, naturalnych itp.

godz. 18.30 - Podsumowanie konkursów w kategoriach festiwalowych -wręczenie nagród i wyróżnień

godz. 19.30 - 22.00- Degustacja potraw z ziemniaka i pomidorów - wspólna biesiada

Inne atrakcje:

- degustacje, pokazy wystawy itp.

- promocja produktu sieciowego produktu turystyki wiejskiej "Na Skraju Imperium - historyczna podróż w Krainie Nocy i Dni".

- stoiska producentów i wytwórców produktów lokalnych i tradycyjnych

- stoiska producentów pomidorów

Ogłoszenia

2016-06-01
KOMUNIKAT OSTRZEGAWCZY


2016-04-25
Komunikat Ostrzegawczy


2016-04-20
KOMUNIKAT OSTRZEGAWCZY - PRZYMROZKI


2016-03-29
KOMUNIKAT OSTRZEGAWCZY


2016-03-01
Komunikat ostrzegawczy


2016-01-14
Komunikat Ostrzegawczy


2016-01-12
Komunikat ostrzegawczy


2016-01-05
Komunikat ostrzegawczy


2015-12-10
Urząd Gminy i Miasta w Stawiszynie będzie nieczynny 24 grudnia


2015-11-30
Komunikat ostrzegawczy


 

 

Urząd Gminy i Miasta w Stawiszynie, 62-820 Stawiszyn, ul. Szosa Pleszewska 3, pow. kaliski, woj. wielkopolskie,
tel.: +48.(62) 752 80 79, fax: +48.(62) 752 80 97, email: sekretariat@stawiszyn.ugim.gov.pl, http://www.stawiszyn.pl,
NIP: 968-03-71-325, Regon: 000 52 94 40
numer konta: BS Pleszew O/Stawiszyn 82 8407 0003 0500 0101 2000 0005